Jonas Berg

Knapp plats på den vida webben

Recension: Atomic Habits

Jag har länge haft problem med prokrastinering. Jag påbörjar ofta små projekt hemma som jag sedan tappar intresse för och lägger på hyllan.

Det jag uppskattar med boken är att den tydligt går igenom hur små förändringar är viktigare än stora drömmar. Visst ska man drömma, men de är i vardagen du tar dig framåt, inte i drömmen. Den är bra indelad i kapitel som tar sig igenom olika delar av just vanor, den sammanfattar längst med vägen och ger många bra exempel som kan kopplas till verkligheten.

Författaren James Clear har även en hemsida och ett nyhetsbrev som han hänvisar till i boken, på hemsidan får man ta del av olika mallar som kan hjälpa en med vardagens vanor. Min personliga favorit är “The habit tracker”, där man inventerar sina vanor och kan lägga på nya, kryssa i varje gång man genomfört den för att lättare se vad man har problem med och vad som flyter på. Ett bra sätt att implementera nya vanor och följa upp dem.

Handling

“Tiny changes, remarkable results”

I boken går James Clear igenom hur små förändringar under en lång tid kan ha enorm påverkan. Hur man med hjälp av “the habit loop” kan förstå vad det är som gör vissa banor roligare eller lättare än andra. Hur olika delar och intryck spelar roll i vårt utförande.

Han beskriver att om du har som mål att göra, säg att du vill klara 100kg i bänkpress. Då är det viktigaste för dig att du varje dag gör bänkpress eller tränar de muskler. Inte att du försöker lyfta 100kg 2 gånger, utan att du varje dag lyfter, vare sig det är 50 eller 80kg. Till slut kommer du nå 100kg, det viktigaste är att du inte slutade utan gjorde lite varje dag.

Boken speglar en del av James egna liv och hur hans arbete med vanor har hjälpt honom bli framgångsrik.

Plus

  • Lättläst och fylld med förklarande illustrationer
  • Konkreta tips med koppling till verkligheten
  • Mallar att använda för att komma igång
  • Tillgång till fortsatt hjälp inom ämnet i nyhetsbrevet

Minus

Min rekommendation

För dig som lättare vill förstå hur du kan påverka din vardag med små enkla knep för att bli mer effektiv eller en bättre partner eller vad du nu har för mål så är boken ett måste, eller i alla fall ett väldigt bra hjälpmedel.

Jag rekommenderar den verkligen.

Detta är min första recension, jag ser fram emot att utvecklas i mitt skrivande.

  • Totalbetyg
4.5

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Jonas Berg

Tema av Anders Norén